İçeriğe geç

Etkili İletişim Sanatı

Kişinin size yansıttığı ipuçları ile onun nasıl biri olduğu hakkında çıkarımda bulumaya ilk intiba denmektedir.California Üniversitesinde yapılan deneyler sonucunda görsel hafıza ile edinilen bilgilerin insanların karar alma süreçlerini %85 oranında etkilediği gözlemlenmiştir.

Bu ilk izlenim sürecini lehimize çevirmemiz için özgüveni yüksek, olumlu ve güçlü olduğumuzu karşı tarafa hissettirmeliyiz.

Sade ve temiz giyim (kişi bir yere zarfıyla girer mazrufuyla çıkar. ‘görünümle girip donanımla kendini göstermek’), bulunduğunuz ortama uygun giyinmeye ve her zaman temiz ve düzenli olmaya dikkat etmelisiniz.

Hafif bir tebessüm, kontrollü ses tonu, abartıdan uzak doğal jest ve mimikler karşınızdaki etkilemenin ilk ve en önemli konusudur.

İnsanlar kendi isimleri ile seslenilmekten hoşlanır. Bu nedenle karşınızdakinin ismini bilmiyorsanız hemen öğrenmeli ve hitabı bu şekilde geliştirmelisiniz.

Mizah güzeldir ama bunu abartılı şakalarla karıştırmamalısınız.

Karşınızdaki insanın konuşma ritmine ayak uydurmalısınız, hızlı konuşan biri karşısındaki yavaş konuşan insanı dinlemekte zorlanır ve konudan ayrılır. Aynı şekilde yavaş konuşan biri hızlı konuşana yetişemez ve konuları kaçırır.

Fıkralarla yaşayan hayat;

Akşehir’in beyleri Hoca’yı yemeğe davet etmişler. Hoca nereden bilsin; davete, günlük kıyafetiyle katılmış. Katılmış ama ne hoş geldin, ne sefa getirdin diyen var. Herkes, allı pullu kıyafetlilere el pençe duruyormuş. Hoca, bir koşu evine giderek, sandıktaki işlemeli kürkünü giyip yemeğe geri dönmüş. Az evvel hoş geldin bile demeyenler, önünde yerlere kadar eğilmişler. Hoca’yı, yere göğe sığdıramayıp başköşeye oturtmuşlar. Kuzunun en hasını önüne koymuşlar. Herkes Hoca’nın yemeğe başlamasını bekliyormuş. Hoca, bir taraftan kürkünün kolunu sofrada sallamaya, bir taraftan da “Ye kürküm ye, ye kürküm ye!” demeye başlamış.

– İlahi Hoca, demişler, kürkün yemek yediğini kim görmüş?

Hoca taşı gediğine koymakta gecikmemiş:

– Kürksüz adamdan sayılmadık… İtibarı o gördü, yemeği de o yesin.

Karşınızdaki insanın elini sıkmaktan çekinmeyin, bu selamlaşma sizi dinamik bir şekilde konuşmaya çeken ilk dokunuştur.

Göz kontağı iletişimin ana hatlarındandır.

Küçük yaş grupları ile konuşulurken de onlarla doğru iletişimde kalabilmek için onların göz hizasına inilerek anlayacağı şekilde ve gözlerine bakarak konuşulur.

Göz kontağı kurulmadıysa iletişim eksik kalır ve dikkat dağılır. Karşınızdaki konuşurken  ona bakmamanızda bir nevi saygısızlık ifadesidir.

Otururken karşı karşıya otururken bir konu hakkında fikir paylaştığınızda zıt görünen bir tutum sergilersiniz, yanyana olmak daha uzlaşmacı bir sohbete evrilir.

Kaynak:

Nasreddin Hocadan seçmeler

İkna Sanatı- Adem Serdaroğlu